Sill and Sound

Korenbeek 161 2020

Բնակելի շէնք
Պրիւքսէլ

Երեք երկյարկանի բաժիններով բնակելի շէնք։ Հարաւային ճակատը պատուած է կիսաթափանց բազմածխատէ (polycarbonate) Տեսնել աւելին

Երեք երկյարկանի բաժիններով բնակելի շէնք։ Հարաւային ճակատը պատուած է կիսաթափանց բազմածխատէ (polycarbonate) շերտով մը որ թոյլ կու տայ առաւելագոյնս օժտել սենեակները բնական լոյսով, միաժամանակ պահպանելով բնակիչներու մտերմութիւնը։ Շէնքը բազմածխատէ շերտէն բաժնող միջոցը կ՚ապահովէ ամբողջ ճակատի օդափոխութիւնը։

Լուսանկարներ՝ Ֆրանսուա Լիշդի։


Gumuchdjian House 2021

Villa
Ushi, Armenia | Completed

This house is located in the village of Ushi, Armenia. The project consists of adapting the new extension to the existing construction's layout as much as possible. This is part of a larger urban planning project, which is Տեսնել աւելին

This summer house is located in the village of Ushi, Armenia. The project consists of adapting the new extension to the existing construction's layout as much as possible. This is part of a larger urban planning project, which is based on taking existing abandoned and half constructed houses in the neighborhood and insuring their completion with a minimum intervention. The main purpose is to reevaluate the soviet era urban landscape and to give a helping hand in improving the overall environment.


COAF smart Campus 2022

Competition
Armavir, Armenia

Competitional project for the COAF SMART Campus in Armavir, Armenia Տեսնել աւելին

Architecture and its integration in a remote and desert site are the main questions that our proposal tries to address.

We believe that the project should reflect the COAF’s horizontal and diffusive activities within the region and the social environment it operates in. Our approach revolves around working horizontally, with blurred limits, stressing the potential expansion of the smart campus’ activities.

Thus, the aim is not to create an architectural beacon, nor to be in contrast with the natural environment. This approach leads to having a free, undetermined and infinite form of architecture that adheres to the language of the “topos” and its anonymity: the imperceptible scale of the site and its unlimitedness.

We extend the original concept of COAF’s Debet campus further in terms of integration and harmony with the natural site to achieve a continuous shifting between inside and outside. This interaction and transparency offer a bright and inspiring atmosphere for visitors and learners and ensure complementarity between each educational facility.

Our main idea is manifested through the form of the dome – a roof naturally emerging from the site and covering different places and different facilities; the roof being a sort of an extension of the given environment. Thanks to the slope, the emerging dome floats at 4-5m above the ground, so it offers the spaces continuous and panoramic views over the landscape. The curved roof has multiple openings above the spaces and internal gardens.

The facilities are distributed and grouped into three different entities. Each entity acts as a pavilion with its proper ambience and characteristics as host to the different activities. While the gap between these volumes represents the outline of COAF’s Debet building and creates here an outside with the borders of an inside, and transforms a familiar interior to an interstitial space, a sort of non-building, stressing the ambiguous relationship between the outside and the inside, the built and the unbuilt, in order to experiment with visible and potential connections and complementarity. The inner open space becomes an active corridor linking the classrooms and the different facilities to each other, reflecting the dynamics of the smart center. For rainy/snowy seasons, an underground passage connects these facilities.

The smart center is accessible through a bridge which merges into a network of multilevel pathways for a walking tour around the buildings and on their green roofs. The Argo lands are located on a sloped part of the site; they are south-oriented and are in direct connection with the smart center’s inner open space.


Bouche 2021

Specialty Coffee
Brussels, Belgium | Completed

Val-au-Bois 2022

Առանձնատուն
Քրայնէմ

Կանաչապատ հողամասի մը վրայ առանձնատուն է, շրջանային մայրուղիի մը կողքին։ Հարաւային կողմը, ապակեայ լայն ճակատ մը Տեսնել աւելին

Կանաչապատ հողամասի մը վրայ առանձնատուն է, շրջանային մայրուղիի մը կողքին։ Հարաւային կողմը, ապակեայ լայն ճակատ մը ամբողջական տեսարան մը կը բանայ դէպի անտառը։ Գետնայարկի ապակեայ դռներու ամբողջական բացումով, նստասենեակն ու այլ տարածքները կ՚ընդարձակին դէպի ներքին բակ-պարտէզը։ Վերջինս, իր գործածութեամբ եւ առաջին յարկին հետ ուղղակի կապով՝ ընտանեկան ջերմիկ մթնոլորտ մը կու տայ ննջասենեակներուն։


Գրիգորեան առանձնատուն 2021

Առանձնատուն
Մեխելեն

Մեխելենի մէջ գտնուող առանձնատան մը ընդլայնում - կառուցման փուլի մէջ Տեսնել աւելին

Մեխելենի մէջ գտնուող առանձնատան մը ընդլայնում - կառուցման փուլի մէջ

Աշխատանքը կը կայանայ առկայ տան և նոր կառոյցի միացումին արդիւնքով ստեղծուած նոր տարածքներու եւ ճարտարապետական հանգոյցներու զարգացումին մէջ. կրկնակի բարձութիւնները ինչպէս նաեւ զանազան միջանցքներու առանցքը կը կազմեն պատուհանները, բնութեան հետ կապը պահպանելու նպատակով։

Հիմնական ճակատի տարբեր չափի եւ ձեւի բացուածքները շրջանակուած են աղյուսէ պատի շերտով մը։ Վերջինս նոյնպէս տեղական նկարագիր մը կը հաղորդէ շէնքին:


Ivanyan

Housing for Displaced Armenians
Republic of Artsakh | Ongoing

Artsakh Toun is a housing project for internally displaced people after the 2020 Artsakh war. Տեսնել աւելին

Artsakh Toun is a housing project for internally displaced people after the 2020 Artsakh war. The pilot features ten houses from prefab panels from Dubai that have been assembled on site. The houses meet all contemporary standards of quality in terms of insulation, ventilation, and internal divisions, ensuring the quality of life for the inhabitants and meeting the needs of the local people. The project brings a fast solution to the refugee housing problem through a new technology that also ensures quality.


«Կասկադ պարտէզներ» 2021

Բազմաբնակարանային շէնք
Երեւան

Բազմաբնակարանային համալիրի այս նախագիծը պիտի իրականանայ Երեւան քաղաքի «Վերին Անտառային» շրջանին մէջ, Կասկադի հարեւանութեամբ։ Տեսնել աւելին

Բազմաբնակարանային համալիրի այս նախագիծը պիտի իրականանայ Երեւան քաղաքի «Վերին Անտառային» շրջանին մէջ, Կասկադի հարեւանութեամբ։
Ճարտարապետական ընդհանուր հայեցակարգը հիմնուած է հետեւեալ մօտեցումներուն վրայ՝
-ծաւալներու դասաւորում ըստ տեղանքին եւ կանաչապատ տարածքներուն,
-անմիջական յարաբերութիւն բնակիչներուն եւ շրջապատին միջեւ, որ կը մարմնաւորուի նախագիծի տարբեր մասերէն անցնող հիւսիս-հարաւ հետիոտն կապերու ստեղծումով,
-հասանելիութիւն հասարակութեան բոլոր շերտերուն, տարբեր չափերու եւ տեսակներու յարկաբաժիններու ստեղծումով, ծրագիրը խարսխելու իր ընկերային միջավայրին մէջ
-ամբողջական տեսարան դէպի Երեւան քաղաքի համայնապատկեր եւ Մասիսներ՝ բոլոր բնակարաններուն համար անխտիր։


Craetveld

Kindergarten/Clinic
Brussels, Belgium | Ongoing

Ghazir

Ջուրի մշակման գործարան
Լիբանան

Հողամասը կը գտնուի կանաչապատ ձորի մը ստորին մասը։ Գործարանի շէնքերը հանրութեան կը յայտնուին եւ կ՚երեւին առաւելաբար վերէն, կամուրջէն։ Տեսնել աւելին

Հողամասը կը գտնուի կանաչապատ ձորի մը ստորին մասը։ Գործարանի շէնքերը հանրութեան կը յայտնուին եւ կ՚երեւին առաւելաբար վերէն, կամուրջէն։ Ձորին երկու կողմերը եւս վերէն տեսարան մը ունին դէպի այս կառոյցները։

Հիմնական մօտեցումն է ձորին ընդհանուր ձեւն ու կանաչութիւնը պահպանել, ինչքան կարելի է։ Չենք ուզեր գործարանի շէնքերու ձուլումը առկայ միջավայրին մէջ կատարուի պարզ երեսապատումով մը, տեղական շինանիւթերու գործածութեամբ։

Համարկումը կարելի է իրագործել հետեւեալ միջոցներով՝

  • Վերաձեւաւորել շէնքերը, ըստ ձորի հիմնական ուղղութիւններուն եւ աշխարհագրութեան,
  • Ապահովել բուսաբանական շարունակականութիւնը՝ կանաչապատելով տանիքները,
  • Հաշուի առնել գործարանային շէնքերը թէ՛ որպէս բնութեան մէջ տեղաւորուող կառոյցներ, թէ՛ որպէս քաղաքաշինական մէկ օղակ։

Բեռնատար մեքենաներուն համար նախատեսուած ներքին ճամբան կրնայ հետագային գործածուիլ հանրութեան կողմէ, որուն այցելութիւնը ջուրի մշակման գործարան կրնայ բարձրացնել կենսոլորտի հարցերու հանդէպ ընդհանուր գիտակցութիւնը։


NPAK

Competition
Yerevan, Armenia

MANIFEST — The new programming at the NPAK contemporary art center gives the possibility to re-view and re-imagine the space as a socially and contextually integrated contemporary entity. Our vision and intervention aim at recognizing and thus boosting the building’s Տեսնել աւելին

MANIFEST — The new programming at the NPAK contemporary art center gives the possibility to re-view and re-imagine the space as a socially and contextually integrated contemporary entity. Our vision and intervention aim at recognizing and thus boosting the building’s energy and potential as part of a modern heritage, by making the architectural extensions, through conscious interventions, the direct extension of the building’s potential.

The NPAK project brings to our attention that in a country such as Armenia, which is marked by a significant legacy of mainly abandoned or under-exploited soviet modernist buildings, it is essential to develop a new way of imagining the revival of such a heritage and its reintegration in the present - experimenting with contemporary architecture by boosting local experiences, possibilities, and materials while keeping this heritage as a permanent source of inspiration and avoiding the importation of a “trendy” design, which would offer nothing but a superficial privilege and contemporariness.

This would also motivate the new generations to recognize the value and the potential of these buildings and to perceive this legacy as an architectural norm and part of modern heritage.

THE PROJECT — Our aim is to put into action a concise and targeted architectural intervention, which would allow the project to be implemented through a manageable budget.\r\nThe main building is intended for the general visitors (theater, exhibition halls, etc.) and the adjacent one hosts the members and program participants (workshops, etc.). There is always, and at all levels, a possibility to make functions interact, and circulation and accessibility are designed to make this possible.

The possibility of quick transformation, interaction, and reorganization of spaces and their multipurpose use when necessary, helps the project to adapt to different programs and to remain contemporary with every new and mutative functionality.

The grafted stairs, as an indicator of the dynamics of the project, change nature while climbing levels: by traversing interior and exterior spaces consecutively, this staircase slides in between the volumes and leads to a roof terrace/winter garden, thus concluding the journey.

The project is integrated through its openness to the public and the surroundings in two ways:

  • by opening the different parts of the ground floor to the pedestrians, both physically and visually, and
  • by creating a sculpture garden that constitutes a segment tying two different parts of the neighbourhood while ensuring a complete and continuous reading of the building.

Village House

Residential house - Ongoing
Ushi, Armenia | Ongoing

This summer house called "Pahakadun" is located in the village of Ushi, Armenia. This is a project to reconstruct and adapt an existing one-story half-constructed Soviet-era building. Տեսնել աւելին

This summer house called "Pahakadun" is located in the village of Ushi, Armenia. This is a project to reconstruct and adapt an existing one-story half-constructed Soviet-era building. This is part of a larger urban planning project, which is based on the reconstruction of existing abandoned and half-constructed houses in the neighbourhood․


Seven

Café/restaurant
Brussels, Belgium | Ongoing

Cup 28° 2022

Coffee shop
Brussels, Belgium | Completed

This project of developing a new design and renovation of an existing cafe includes interior decoration and furniture design works. Տեսնել աւելին


Ixelles 101

Extension
Brussels, Belgium | Ongoing

Guest House

Residential house - Ongoing
Ushi, Armenia | Ongoing

Haerne

Ժամանականից թեքումով բնակելի շէնքի ընդլայնում
Պրիւքսէլ

Կառուցուած է 1932-ին ճարտարապետ Փօլ Էնէնսի կողմէ։ Ճակատը դեղին աղիւսէ է, թեթեւ թեքութեամբ տանիքով մը։ Առաջարկուած յաւելումը Տեսնել աւելին

Կառուցուած է 1932-ին ճարտարապետ Փօլ Էնէնսի կողմէ։ Ճակատը դեղին աղիւսէ է, թեթեւ թեքութեամբ տանիքով մը։ Առաջարկուած յաւելումը առկայ կառոյցին կը հակադրուի իր աննիւթ ներկայութեամբ, առանց յատուկ ոճի, իբր ապրող եւ փոփոխուող մարմին։


Belgian Crystal Museum

Ongoing
Brussels

Պրիւքսէլի կեդրոնը գտնուող բիւրեղապակիի թանգարանի կառուցում, ուր պիտի ցուցադրուին Տեսնել աւելին

Պրիւքսէլի կեդրոնը գտնուող բիւրեղապակիի թանգարանի կառուցում, ուր պիտի ցուցադրուին բիւրեղապակեայ արուեստի գործերու հաւաքածոյ մը, ինչպէս նաեւ աշխարհահռչակ արուեստագէտ Լուի Լըլուի քանդակները։


Kafei Sablon

Assian coffee shop & bakery
Brussels, Belgium | Completed

Wide Awake 2022

Specialty Coffee - Shop
Brussels, Belgium | Completed

Jules Malou

Residential
Brussels, Belgium | Ongoing

Rue de la Bourse

Restauration
Brussels, Belgium | Completed

The project consists of the fabrication of historical canopies, based on archival documents. This intervention ensurs an architectural continuity along the Rue de la Bourse. The work is part of the urban... Տեսնել աւելին

The project consists of the fabrication of historical canopies, based on archival documents. This intervention ensurs an architectural continuity along the Rue de la Bourse. The work is part of the urban reevaluation project concerning the surroundings of the Bourse building in central Brussels, and also concerns the transformation of showcases, the refurbishment of many commercial spaces and the renovation of listed buildings.


Kafei Dansaert

Assian coffee shop & bakery
Brussels, Belgium | Complated