Sill and Sound

Korenbeek 161 2020

Immeuble résidentiel
Bruxelles

Immeuble résidentiel composé de trois appartements en duplex. Étant donné l'étroitesse du terrain, chaque appartement s'étend sur toute la profondeur du bâtiment, et se développe sur un étage et demi, s'emboîtant comme des pièces d'un puzzle chinois. Voir plus

Immeuble résidentiel composé de trois appartements en duplex. Étant donné l'étroitesse du terrain, chaque appartement s'étend sur toute la profondeur du bâtiment, et se développe sur un étage et demi, s'emboîtant comme des pièces d'un puzzle chinois. Les appartements (de trois chambres) bénéficient d'orientations nord et sud, avec des terrasses donnant sur le jardin. La façade sud en polycarbonate maximise l'apport de lumière naturelle dans les chambres tout en offrant une intimité grâce à son caractère translucide. L'écart entre le bâtiment et la couche de polycarbonate assure une ventilation continue de la façade.

Photographies par François Lichtle.


Ushi 2021

Summer house - Work in progress
Ushi, Armenia

This house is located in the village of Ushi, Armenia. The project consists of adapting the new extension to the existing construction's layout as much as possible. This is part of a larger urban planning project, which is Voir plus

This summer house is located in the village of Ushi, Armenia.

The project consists of adapting the new extension to the existing construction's layout as much as possible. This is part of a larger urban planning project, which is based on taking existing abandoned and half constructed houses in the neighborhood and insuring their completion with a minimum intervention. The main purpose is to reevaluate the soviet era urban landscape and to give a helping hand in improving the overall environment.


COAF smart Campus 2022

Competition
Armavir, Armenia

Competitional project for the COAF SMART Campus in Armavir, Armenia Voir plus

Architecture and its integration in a remote and desert site are the main questions that our proposal tries to address.

We believe that the project should reflect the COAF’s horizontal and diffusive activities within the region and the social environment it operates in. Our approach revolves around working horizontally, with blurred limits, stressing the potential expansion of the smart campus’ activities.

Thus, the aim is not to create an architectural beacon, nor to be in contrast with the natural environment. This approach leads to having a free, undetermined and infinite form of architecture that adheres to the language of the “topos” and its anonymity: the imperceptible scale of the site and its unlimitedness.

We extend the original concept of COAF’s Debet campus further in terms of integration and harmony with the natural site to achieve a continuous shifting between inside and outside. This interaction and transparency offer a bright and inspiring atmosphere for visitors and learners and ensure complementarity between each educational facility.

Our main idea is manifested through the form of the dome – a roof naturally emerging from the site and covering different places and different facilities; the roof being a sort of an extension of the given environment. Thanks to the slope, the emerging dome floats at 4-5m above the ground, so it offers the spaces continuous and panoramic views over the landscape. The curved roof has multiple openings above the spaces and internal gardens.

The facilities are distributed and grouped into three different entities. Each entity acts as a pavilion with its proper ambience and characteristics as host to the different activities. While the gap between these volumes represents the outline of COAF’s Debet building and creates here an outside with the borders of an inside, and transforms a familiar interior to an interstitial space, a sort of non-building, stressing the ambiguous relationship between the outside and the inside, the built and the unbuilt, in order to experiment with visible and potential connections and complementarity. The inner open space becomes an active corridor linking the classrooms and the different facilities to each other, reflecting the dynamics of the smart center. For rainy/snowy seasons, an underground passage connects these facilities.

The smart center is accessible through a bridge which merges into a network of multilevel pathways for a walking tour around the buildings and on their green roofs. The Argo lands are located on a sloped part of the site; they are south-oriented and are in direct connection with the smart center’s inner open space.


Bouche 2021

Specialty Coffee
Brussels, Belgium | Completed

Val-au-Bois 2022

Villa
Kraainem

Projet situé sur un terrain arboré mais bruyant, bordant le Ring de Bruxelles. Une baie vitrée fixe orientée sud se développant sur deux niveaux offre aux espaces de vie une vue intacte sur le paysage. Voir plus

Projet situé sur un terrain arboré mais bruyant, bordant le Ring de Bruxelles. Une baie vitrée fixe orientée sud se développant sur deux niveaux offre aux espaces de vie une vue intacte sur le paysage. Un jardin intérieur enveloppé d’une façade intérieure en bois donne au rez-de-chaussée (salon, piscines...) ainsi qu’aux chambres à l’étage une ambiance conviviale.


Grikoryan House 2021

Maison unifamiliale
Mechelen

Extension de 400m² d'une maison unifamiliale située à Mechelen, Belgique. L’approche consiste à particulariser et développer les zones crées par le liaisonnement de la maison existante et la nouvelle extension: les doubles hauteurs, la circulation verticale et les corridors générés par cette liaison sont axées vers des baies vitrées afin de garder le contact avec la nature. Voir plus

Extension de 400m² d'une maison unifamiliale située à Mechelen, Belgique. L’approche consiste à particulariser et développer les zones crées par le liaisonnement de la maison existante et la nouvelle extension: les doubles hauteurs, la circulation verticale et les corridors générés par cette liaison sont axées vers des baies vitrées afin de garder le contact avec la nature.

En façade avant, une couche de mur en briques vient recadrer les différentes ouvertures et donne un caractère local à l’ensemble.


Ivanyan

Housing for Displaced Armenians
Republic of Artsakh | Ongoing

Artsakh Toun is a housing project for internally displaced people after the 2020 Artsakh war. Voir plus

Artsakh Toun is a housing project for internally displaced people after the 2020 Artsakh war. The pilot features ten houses from prefab panels from Dubai that have been assembled on site. The houses meet all contemporary standards of quality in terms of insulation, ventilation, and internal divisions, ensuring the quality of life for the inhabitants and meeting the needs of the local people. The project brings a fast solution to the refugee housing problem through a new technology that also ensures quality.


Cascade Gardens 2021

Residential building
Yerevan

This residential complex will be implemented in the "Verin Antarayin" district of Yerevan - a hill area that offers great views of the city and Mount Ararat. The concept is based on the following fundamental approaches: - The disposition of Voir plus

This residential complex will be implemented in the "Verin Antarayin" district of Yerevan - a hill area that offers great views of the city and Mount Ararat.

The concept is based on the following fundamental approaches:

  • The disposition of functions according to the land's topography and the new green area that is envisioned dispersed between the different buildings of the complex.
  • The implementation of a north-south pedestrian link through the complex by traversing the green areas, which will foster a direct relationship between the residents and their environment.
  • The creation of apartments of different sizes and types, in order to tend to the needs of all types of residents, with the aim of also integrating the project in its social environment.
  • The consideration of the project’s carbon footprint, in order to minimize it to the utmost; large green areas will also be integrated into the complex.
  • The organization of the general layout so that every single apartment in the complex gets a complete panorama view.

Craetveld

Kindergarten/Clinic
Brussels, Belgium | Ongoing

Ghazir

Station de traitement des eaux usées
Liban

Le terrain est situé en contre-bas d’une vallée, ce qui génère principalement une vue en amont du projet. Les deux côtés de la vallée ont également une vue directe sur les constructions compte tenu de la géographie du site. Voir plus

Le terrain est situé en contre-bas d’une vallée, ce qui génère principalement une vue en amont du projet. Les deux côtés de la vallée ont également une vue directe sur les constructions compte tenu de la géographie du site.

Notre intervention n’a pas l‘intention d’habiller ou de revêtir les bâtiments techniques de matériaux locaux/traditionnels et de prétendre les intégrer dans l’environnement urbain existant, mais de les dissoudre autant que possible dans l’environnement naturel afin de laisser la vallée dominer le paysage.

Notre intervention vise à intégrer le projet en:

  • Assurant la continuité géographique de la vallée en remodelant les bâtiments
  • Assurant une continuité naturelle/environnementale en créant des toits verts
  • Considérant cette infrastructure comme élément naturel du paysage et partie intégrante du tissu urbain.

Le route intérieure réservée aux camions et traversant le projet pourra servir plus tard de chemin pour les visiteurs, ce qui les sensibilisera encore plus aux questions environnementales.


NPAK

Competition
Yerevan, Armenia

MANIFEST — The new programming at the NPAK contemporary art center gives the possibility to re-view and re-imagine the space as a socially and contextually integrated contemporary entity. Our vision and intervention aim at recognizing and thus boosting the building’s Voir plus

MANIFEST — The new programming at the NPAK contemporary art center gives the possibility to re-view and re-imagine the space as a socially and contextually integrated contemporary entity. Our vision and intervention aim at recognizing and thus boosting the building’s energy and potential as part of a modern heritage, by making the architectural extensions, through conscious interventions, the direct extension of the building’s potential.

The NPAK project brings to our attention that in a country such as Armenia, which is marked by a significant legacy of mainly abandoned or under-exploited soviet modernist buildings, it is essential to develop a new way of imagining the revival of such a heritage and its reintegration in the present - experimenting with contemporary architecture by boosting local experiences, possibilities, and materials while keeping this heritage as a permanent source of inspiration and avoiding the importation of a “trendy” design, which would offer nothing but a superficial privilege and contemporariness.

This would also motivate the new generations to recognize the value and the potential of these buildings and to perceive this legacy as an architectural norm and part of modern heritage.

THE PROJECT — Our aim is to put into action a concise and targeted architectural intervention, which would allow the project to be implemented through a manageable budget.\r\nThe main building is intended for the general visitors (theater, exhibition halls, etc.) and the adjacent one hosts the members and program participants (workshops, etc.). There is always, and at all levels, a possibility to make functions interact, and circulation and accessibility are designed to make this possible.

The possibility of quick transformation, interaction, and reorganization of spaces and their multipurpose use when necessary, helps the project to adapt to different programs and to remain contemporary with every new and mutative functionality.

The grafted stairs, as an indicator of the dynamics of the project, change nature while climbing levels: by traversing interior and exterior spaces consecutively, this staircase slides in between the volumes and leads to a roof terrace/winter garden, thus concluding the journey.

The project is integrated through its openness to the public and the surroundings in two ways:

  • by opening the different parts of the ground floor to the pedestrians, both physically and visually, and
  • by creating a sculpture garden that constitutes a segment tying two different parts of the neighbourhood while ensuring a complete and continuous reading of the building.

Village House

Residential house - Ongoing
Ushi, Armenia | Ongoing

This summer house called "Pahakadun" is located in the village of Ushi, Armenia. This is a project to reconstruct and adapt an existing one-story half-constructed Soviet-era building. Voir plus

This summer house called "Pahakadun" is located in the village of Ushi, Armenia. This is a project to reconstruct and adapt an existing one-story half-constructed Soviet-era building. This is part of a larger urban planning project, which is based on the reconstruction of existing abandoned and half-constructed houses in the neighbourhood․


Seven

Café/restaurant
Brussels, Belgium | Ongoing

Cup 28° 2022

Coffee shop
Brussels, Belgium | Completed

This project of developing a new design and renovation of an existing cafe includes interior decoration and furniture design works. Voir plus


Ixelles 101

Extension
Brussels, Belgium | Ongoing

Guest House

Residential house - Ongoing
Ushi, Armenia | Ongoing

Haerne

Extension d’une Maison de tendance moderniste
Bruxelles

Construite en 1932 par l’architecte Paul EENENS. Façade en briques jaunes, avec toiture mansardée en légère pente. Voir plus

Construite en 1932 par l’architecte Paul EENENS. Façade en briques jaunes, avec toiture mansardée en légère pente.
Il s’agit d’une extension en total contraste avec l’existant: immatérielle, sans style particulier, une entité vivante et évolutive.


Belgian Crystal Museum

En cours
Bruxelles

Réaffectation d'un bien situé au cœur de Bruxelles en Musée de Cristal.


Kafei Sablon

Assian coffee shop & bakery
Brussels, Belgium | Completed

Wide Awake 2022

Specialty Coffee - Shop
Brussels, Belgium | Completed

Jules Malou

Residential
Brussels, Belgium | Ongoing

Rue de la Bourse

Restauration
Bruxelles

Le projet consiste à la restitution des auvents historiques sur base des documents d'archives, assurant ainsi une continuité architecturale sur tout le long de la Rue de la Bourse. Le travail s'inscrit dans le cadre du projet de revalorisation du pourtour de la Bourse... Voir plus

Le projet consiste à la restitution des auvents historiques sur base des documents d'archives, assurant ainsi une continuité architecturale sur tout le long de la Rue de la Bourse. Le travail s'inscrit dans le cadre du projet de revalorisation du pourtour de la Bourse, et concerne également la transformation des devantures et le réaménagement de quelques commerces.


Kafei Dansaert

Assian coffee shop & bakery
Brussels, Belgium | Complated