Sill and Sound

Korenbeek 161 2020

Residential building
Brussels, Belgium | Completed

Residential building composed of three duplex apartments. Given the narrowness of the plot, each apartment runs from one side of the building to the other, and expands on one and a half floors, fitting together like pieces of a Chinese puzzle. See more

The residential building is composed of three duplex apartments. Given the narrowness of the plot, each apartment runs from one side of the building to the other, and expands on one and a half floors, fitting together like pieces of a Chinese puzzle. All three-bedroom apartments benefit from both north and south orientations, with terraces overlooking the garden. The southern polycarbonate facade maximizes the flow of natural light into the bedrooms while providing privacy, through its translucency. The gap between the building and the polycarbonate layer ensures continuous ventilation of the facade.
(Photos by François Lichtlé.)

Discover more on...
Archdaily
Architectura
Archello


Gumuchdjian House 2021

Villa
Ushi, Armenia | Completed

This house is located in the village of Ushi, Armenia. The project consists of adapting the new extension to the existing construction's layout as much as possible. This is part of a larger urban planning project, which is See more

This summer house is located in the village of Ushi, Armenia. The project consists of adapting the new extension to the existing construction's layout as much as possible. This is part of a larger urban planning project, which is based on taking existing abandoned and half constructed houses in the neighborhood and insuring their completion with a minimum intervention. The main purpose is to reevaluate the soviet era urban landscape and to give a helping hand in improving the overall environment.


COAF smart Campus 2022

Competition
Armavir, Armenia

Competitional project for the COAF SMART Campus in Armavir, Armenia See more

Architecture and its integration in a remote and desert site are the main questions that our proposal tries to address.

We believe that the project should reflect the COAF’s horizontal and diffusive activities within the region and the social environment it operates in. Our approach revolves around working horizontally, with blurred limits, stressing the potential expansion of the smart campus’ activities.

Thus, the aim is not to create an architectural beacon, nor to be in contrast with the natural environment. This approach leads to having a free, undetermined and infinite form of architecture that adheres to the language of the “topos” and its anonymity: the imperceptible scale of the site and its unlimitedness.

We extend the original concept of COAF’s Debet campus further in terms of integration and harmony with the natural site to achieve a continuous shifting between inside and outside. This interaction and transparency offer a bright and inspiring atmosphere for visitors and learners and ensure complementarity between each educational facility.

Our main idea is manifested through the form of the dome – a roof naturally emerging from the site and covering different places and different facilities; the roof being a sort of an extension of the given environment. Thanks to the slope, the emerging dome floats at 4-5m above the ground, so it offers the spaces continuous and panoramic views over the landscape. The curved roof has multiple openings above the spaces and internal gardens.

The facilities are distributed and grouped into three different entities. Each entity acts as a pavilion with its proper ambience and characteristics as host to the different activities. While the gap between these volumes represents the outline of COAF’s Debet building and creates here an outside with the borders of an inside, and transforms a familiar interior to an interstitial space, a sort of non-building, stressing the ambiguous relationship between the outside and the inside, the built and the unbuilt, in order to experiment with visible and potential connections and complementarity. The inner open space becomes an active corridor linking the classrooms and the different facilities to each other, reflecting the dynamics of the smart center. For rainy/snowy seasons, an underground passage connects these facilities.

The smart center is accessible through a bridge which merges into a network of multilevel pathways for a walking tour around the buildings and on their green roofs. The Argo lands are located on a sloped part of the site; they are south-oriented and are in direct connection with the smart center’s inner open space.


Bouche 2021

Specialty Coffee
Brussels, Belgium | Completed

Val-au-Bois 2022

Villa
Kraainem, Belgium | Unrealized

Project located on a wooded but noisy site, bordering the Brussels Ring. A south-facing fixed bay window on two levels gives an uninterrupted view of the landscape to the living spaces. See more

The project is located on a wooded but noisy site, bordering the Brussels Ring. A south-facing fixed bay window on two levels gives an uninterrupted view of the landscape to the living spaces. An interior garden constitutes a natural extension of the ground floor’s spaces (living room, swimming pool) and also gives conviviality to the rooms located on the 1st floor.

See more on → ARCHELLO!


Grikoryan House 2021

Individual housing
Mechelen, Belgium | Ongoing

Extension of 400m² to a house located in Mechelen, Belgium. The approach consists of particularizing and developing the zones created by the connection of the existing house and the new extension: the double heights, the vertical circulation, and the corridors generated by See more

Extension of 400m² to a house located in Mechelen, Belgium.

The approach consists of particularizing and developing the zones created by the connection of the existing house and the new extension: the double heights, the vertical circulation, and the corridors generated by this connection are focused on bay windows in order to maintain contact with nature.

The various openings on the front facade are framed by the brick wall layer, which also gives a local character to the building.


Ivanyan

Housing for Displaced Armenians
Republic of Artsakh | Ongoing

Artsakh Toun is a housing project for internally displaced people after the 2020 Artsakh war. See more

Artsakh Toun is a housing project for internally displaced people after the 2020 Artsakh war. The pilot features ten houses from prefab panels from Dubai that have been assembled on site. The houses meet all contemporary standards of quality in terms of insulation, ventilation, and internal divisions, ensuring the quality of life for the inhabitants and meeting the needs of the local people. The project brings a fast solution to the refugee housing problem through a new technology that also ensures quality.


Cascade Gardens 2021

Residential building
Yerevan, Armenia | Unrealized

This residential complex will be implemented in the "Verin Antarayin" district of Yerevan - a hill area that offers great views of the city and Mount Ararat. The concept is based on the following fundamental approaches: - The disposition of See more

This residential complex will be implemented in the "Verin Antarayin" district of Yerevan - a hill area that offers great views of the city and Mount Ararat.
The concept is based on the following fundamental approaches:

  • The disposition of functions according to the land's topography and the new green area that is envisioned dispersed between the different buildings of the complex.
  • The implementation of a north-south pedestrian link through the complex by traversing the green areas, which will foster a direct relationship between the residents and their environment.
  • The creation of apartments of different sizes and types, in order to tend to the needs of all types of residents, with the aim of also integrating the project in its social environment.
  • The consideration of the project’s carbon footprint, in order to minimize it to the utmost; large green areas will also be integrated into the complex.
  • The organization of the general layout so that every single apartment in the complex gets a complete panorama view.

Craetveld

Kindergarten/Clinic
Brussels, Belgium | Ongoing

WWTP Ghazir

Wastewater Treatment Plant
Lebanon | Ongoing

The project site is located on the lower level of a valley, a fact that would mostly generate an upstream view/perspective on the project. The two sides of the valley also have a direct view on the WWTP given the above-mentioned site geography. See more

The project site is located on the lower level of a valley, a fact that would mostly generate an upstream view/perspective on the project. The two sides of the valley also have a direct view on the WWTP given the above-mentioned site geography.

Our intervention does not intend to dress or coat the technical buildings with local/traditional materials and pretend to integrate them into the existing urban environment, but to dissolve them as much as possible in the existing natural environment in order to let the valley prevail the landscape.

Our intervention aims to integrate the project by:

  • Ensuring the geographic continuity of the valley’s outline by reshaping the buildings
  • Ensuring a natural/environmental continuity by having green roofs
  • Reinventing the infrastructure as both, a natural element of the landscape and an integral part of the urban tissue.

The path reserved for the trucks, which goes across the project, may later serve as a path for the public; visiting the plant raises awareness concerning environmental issues.


NPAK

Competition
Yerevan, Armenia

MANIFEST — The new programming at the NPAK contemporary art center gives the possibility to re-view and re-imagine the space as a socially and contextually integrated contemporary entity. Our vision and intervention aim at recognizing and thus boosting the building’s See more

MANIFEST — The new programming at the NPAK contemporary art center gives the possibility to re-view and re-imagine the space as a socially and contextually integrated contemporary entity. Our vision and intervention aim at recognizing and thus boosting the building’s energy and potential as part of a modern heritage, by making the architectural extensions, through conscious interventions, the direct extension of the building’s potential.

The NPAK project brings to our attention that in a country such as Armenia, which is marked by a significant legacy of mainly abandoned or under-exploited soviet modernist buildings, it is essential to develop a new way of imagining the revival of such a heritage and its reintegration in the present - experimenting with contemporary architecture by boosting local experiences, possibilities, and materials while keeping this heritage as a permanent source of inspiration and avoiding the importation of a “trendy” design, which would offer nothing but a superficial privilege and contemporariness.

This would also motivate the new generations to recognize the value and the potential of these buildings and to perceive this legacy as an architectural norm and part of modern heritage.

THE PROJECT — Our aim is to put into action a concise and targeted architectural intervention, which would allow the project to be implemented through a manageable budget.\r\nThe main building is intended for the general visitors (theater, exhibition halls, etc.) and the adjacent one hosts the members and program participants (workshops, etc.). There is always, and at all levels, a possibility to make functions interact, and circulation and accessibility are designed to make this possible.

The possibility of quick transformation, interaction, and reorganization of spaces and their multipurpose use when necessary, helps the project to adapt to different programs and to remain contemporary with every new and mutative functionality.

The grafted stairs, as an indicator of the dynamics of the project, change nature while climbing levels: by traversing interior and exterior spaces consecutively, this staircase slides in between the volumes and leads to a roof terrace/winter garden, thus concluding the journey.

The project is integrated through its openness to the public and the surroundings in two ways:

  • by opening the different parts of the ground floor to the pedestrians, both physically and visually, and
  • by creating a sculpture garden that constitutes a segment tying two different parts of the neighbourhood while ensuring a complete and continuous reading of the building.

Village House

Residential house - Ongoing
Ushi, Armenia | Ongoing

This summer house called "Pahakadun" is located in the village of Ushi, Armenia. This is a project to reconstruct and adapt an existing one-story half-constructed Soviet-era building. See more

This summer house called "Pahakadun" is located in the village of Ushi, Armenia. This is a project to reconstruct and adapt an existing one-story half-constructed Soviet-era building. This is part of a larger urban planning project, which is based on the reconstruction of existing abandoned and half-constructed houses in the neighbourhood․


Seven

Café/restaurant
Brussels, Belgium | Ongoing

Cup 28° 2022

Coffee shop
Brussels, Belgium | Completed

This project of developing a new design and renovation of an existing cafe includes interior decoration and furniture design works. See more


Ixelles 101

Extension
Brussels, Belgium | Ongoing

Guest House

Residential house - Ongoing
Ushi, Armenia | Ongoing

Haerne

Extension of a modernist building
Brussels, Belgium | Unrealized

Built in 1932 by the architect Paul EENENS – with a yellow brick facade, and slightly sloped roof. The extension is in total contrast with the existing volume: immaterial, without a particular style, it is a living and evolving entity. See more

Built in 1932 by the architect Paul EENENS – with a yellow brick facade, and slightly sloped roof. The extension is in total contrast with the existing volume: immaterial, without a particular style, it is a living and evolving entity.


Belgian Crystal Museum

Museum-Ongoing
Brussels, Belgium | Ongoing

A new crystal museum in central Brussels gathers a unique collection of crystal artworks and the sculptures of Louis Leloup.


Kafei Sablon

Assian coffee shop & bakery
Brussels, Belgium | Completed

Wide Awake 2022

Specialty Coffee - Shop
Brussels, Belgium | Completed

Jules Malou

Residential
Brussels, Belgium | Ongoing

Rue de la Bourse

Restauration
Brussels, Belgium | Completed

The project consists of the fabrication of historical canopies, based on archival documents. This intervention ensurs an architectural continuity along the Rue de la Bourse. The work is part of the urban... See more

The project consists of the fabrication of historical canopies, based on archival documents. This intervention ensurs an architectural continuity along the Rue de la Bourse. The work is part of the urban reevaluation project concerning the surroundings of the Bourse building in central Brussels, and also concerns the transformation of showcases, the refurbishment of many commercial spaces and the renovation of listed buildings.


Kafei Dansaert

Assian coffee shop & bakery
Brussels, Belgium | Complated